”OUG va intra în dezbatere publică în 15 august și va permite întregistrarea online pentru toți cei care doresc să voteze în dispora. MAE o să propună AEP o listă de secții de votare acolo unde la toate scrutinurile parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne. O modificare față de actuala lege este că vor putea vota pe liste suplimentare cetățeni români oriunde în aceste secții și nu numai la misiunile diplomatice cum este acum prevăzut în lege”, a detaliat copreședintele PNL Vasile Blaga, la finalul întâlnirii cu ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, care a avut loc la sediul PNL.
OUG privind votul prin corespondență va respecta recomandările Comisiei de la Veneția și jurisprudența CCR, a susținut Blaga.
„Important este că nu se atinge esența legii, deci din acest punct de vedere se respectă prevederile Comisiei de la Veneția și nici nu se transmit sarcini suplimentare administrației și atunci se respectă și decizia CCR”, a spus copreședintele PNL.
Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, că își propune ca ordonanța de urgență privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârșitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficiențele legii actuale care pot duce la restricții mai mari decât în anii trecuți. Adoptarea unei ordonanțe de urgență a fost cerută de PMP și PNL.
”În prezent, legea prevede posibilitatea înființării de secții de votare doar la ambasade, consulate și filiale ICR sau acolo unde acest lucru este solicitat de cel puțin 100 de români, care trebuie să parcurgă procedura greoaie de înscriere în Registrul Electoral. Prin urmare, putem să evaluăm că cei aproximativ un milion de cetățeni români din Regatul Spaniei vor avea la dispoziție 10 secții de votare, spre deosebire de cele 38 de secții de votare de la alegerile prezidențiale din 2014. Iar cei peste un milion de cetățeni români din Italia vor avea la dispoziție 9 secții de votare, în comparație cu cele 51 de secții deschise la alegerile prezidențiale din 2014”, a explicat președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
Legea votului prin corespondență a fost adoptată la sfârșitul anului trecut, după îndelungi negocieri între PNL și PSD ajungându-se la formula introducerii acestui tip de vot doar pentru scrutinul parlamentar și doar cu condiția ca românii cu domiciliul sau reședința în afara țării să se înscrie în Registru Electoral, cu opțiunea vot prin corespondență, în perioada de pre-campanie. Legea a fost declarată constituțională de CCR.
Un număr de 4.616 de români s-au înscris în Registrul Electoral până la 1 august, din care 3.703 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 913 au optat pentru votul în secțiile de votare, a anunțat marți Autoritatea Electorală Permanentă.